jueves, 30 de mayo de 2013

El Cor Literari a Sant Benet de Bages de la mà de Martí Gironell

El 18 de maig a la nostra Tertúlia literària vam comentar el llibre “L’Últim Abat” de l’autor Martí Gironell.
 I el dissabte passat ens vam desplaçar al “lloc dels fets”,  al Monestir de Sant Benet de Bages,  on es desenvolupa la novel·la.
 De la mà del escriptor de Besalú vam recórrer  el monestir  benedictí. La visita va començar a l’habitació on va viure l’escriptor  durant gairebé un any per poder tenir la informació necessària i l’ambient adequat per escriure la novel·la.
 Continuàrem pel claustre, en altres temps lloc preferit pels monjos de San Benet per meditar i que va ser clau en la creació literària del nostre protagonista; observàrem els rics capitells, pedres que van ser testimonis de tantes intrigues ara ho són de les explicacions de l’autor; el pati de la creu amb la picota on un dels protagonistes va ser sotmès a l’escarni públic; el campanar amb unes magnífiques vistes on en un altre temps un monjo feia les seves plegaries per tal de que plogués; les piques  amb  la inscripció del nom de l’abat Pere Frigola...
Una visita molt enriquidora per els que hem llegit el llibre. En Martí, un gran comunicador, va fer una visita molt agradable i va respondre a totes les preguntes que li van  fer els components del grup. Es veu apassionat per el seu llibre i pels fets històrics  que el van inspirar. Història, art i literatura unides per fer un llibre,“L’Últim Abat” del que hem gaudit amb la seva lectura i l’ experiència de la visita a Sant Benet de Bages.
Tot seguit vam dinar a “La Fonda” del Monestir. Es clar, no els plats que es descrivien  a la novel·la, però no va estar malament.
Volem agrair a Martí Gironell la seva generositat per fer-nos de guia, per les seves exhaustives explicacions, per escriure novel·les que ens ajuden a viatjar pel món de la ficció i aquesta vegada pel món de la realitat, Sant Benet de Bages.
Gràcies Martí!
 Com que s’ha d’aprofitar la sortida, a la tarda vam visitar la Seu de Manresa, aquesta vegada de la mà de l’historiador Pablo Torregrosa, que ens va obrir les portes del gòtic,  una visita molt interessant i que la gent del grup va agrair. La visita a la Seu de Manresa és l’aperitiu de la seva  propera xerrada a la nostra tertúlia el 20 de juliol  per parlar de l’art gòtic.
Ens va acompanyar en aquesta sortida, Juan Carlos Borrego que vindrà a presentar el seu darrer llibre “Brut Nature” a la nostra tertúlia el proper 22 de juny a Can Ramon.

J. Ruiz Dugo









2 comentarios:

Anónimo dijo...

Per els que estigueu interessats en més informació del Monestir, aquesta pàgina és molt completa:

http://www.romanicocatalan.com/02b-Barcelona/Bages/Benet/Benet.htm

J. Ruiz

Anónimo dijo...

Comentari d'en Juan Carlos Borrego:

La visita amb el guiatge de l'autor va ser un encert. Vaig disfrutar molt de l'entorn i de l'escenari de la novel·la. Però també em quedo amb les explicacions de l'amic Pedro a la catedral de Manresa.Sense elles no haguessim entés els retaules. Una cosa. M'han escrit des del monestir confirmant-me que els arbres del claustre eren teixos replantats a mitjans del segle XX.